För dig som ska söka gymnasium

Är du intresserad av en praktiskt inriktad gymnasieutbildning där du får lära dig ett hantverk och ha chansen att direkt efter studenten gå ut i ett välbetalt jobb? Då har du kommit rätt. Nedanför kan du läsa om dina alternativ för att komma in i den grafiska industrin!Ett av de bästa sätten att snabbt komma ut i arbetslivet är att redan på gymnasiet utbilda sig i tryckkonsten och där också bli van vid det hantverk och arbete man sedan kommer ägna sig åt. 

De tekniska yrkesprogrammen på gymnasiet passar sig allra bäst för dig som vill jobba inom den grafiska industrin. Bland dessa finns det industritekniska programmet och el- och energiprogrammet med inriktning automation. Förutom dessa finns teknikprogrammet, särskilt med ett fjärde yrkesinriktat år, som alternativ. På vissa orter, som i Borås och i Sunne, finns utbildningar specifikt utformade för arbete i den grafiska industrin.

Det är få elever som får en grundläggande gymnasieutbildning för grafisk industri, men många elever på Industritekniska programmet och el och energiprogrammet kan man vara väl förberedda för olika arbetsuppgifter inom grafisk bransch. Även teknikprogrammet, särskilt med ett fjärde yrkesinriktat år kan vara intressant.

Om Teknikcollege-stämpeln

När du letar efter en teknisk utbildning vill vi tipsa dig om att hålla utkik efter kvalitetsstämpeln Teknikcollege. Om en utbildning har Teknikcollege-stämpeln betyder det att utbildningen har ett bra samarbete med näringslivet och ökar chanserna för att få jobb.

Läs mer om Teknikcollege

Gymnasieutbildningar

Nedan listar vi några av de gymnasiealternativ som finns!

Sunne Gymnasieskola SG/Broby

Grafisk produktion / Industritekniska programmet

Grafisk produktion inom det Industritekniska programmet är ett yrkesförberedande program som ger möjligheten till spännande jobb efter examen. Programmet ger dessutom grundläggande högskolebehörighet.

Efter utbildningen finns det möjlighet att direkt gå ut i välbetalda jobb inom tryckindustrin. Denna utbildning kan du söka var du än bor i Sverige.

Läs mer om utbildningen

Viskastrandgymnasiet Borås

Industritekniska programmet – Grafisk Teknik och design

Det här programmet är väldigt praktiskt inriktat och gör dig till expert på allt som gäller trycksaker, från idé till färdig produkt. Du får kunskap om hela tryckprocessen och lär dig förarbete (det som också kallas prepress), om olika trycktekniker och om den viktiga efterbehandlingen.

Du får arbeta med olika material och lära dig vilka metoder och tekniker man kan använda sig av. Skolan har utrustning av högsta kvalitet som gör att du får en yrkesförberedande utbildning som snabbt kan leda till jobb.

Läs mer om utbildningen

Övriga landet

Även om det inte finns en utbildning specifikt utformad för den grafiska industrin där du bor finns mängder av tekniska program på gymnasiet som förbereder dig för riktigt nice jobb. Läs mer om de olika programmen nedan och hitta de som finns på en skola nära dig. 

El- och energiprogrammet med inriktning automation

Industritekniska programmet

Estetiska programmet inriktning bild och form

Teknikprogrammet